Kitaristeja

Kitaraa soittavat kaikenlaiset ihmiset ympäri maailman, mutta vain harva nousee lopulta julkisuuteen. Alla muutama poiminta maailman tunnetuimmista kitaristeista.

AC/DC:n alkuperäiset kitaristit

AC/DC-yhtyeen takana ovat veljekset Angus ja Malcolm Young, joiden kitaransoittotaidot ovat hurmanneet kaiken ikäisiä faneja vuosien varrella. Veljekset saivat ensikosketuksensa musiikkiin jo varhain, heidän vanhempiensa kuunnellessa 50-luvun rockia heidän syntymästään asti. Malcolm oli oppinut kitaransoiton vanhemmilta veljiltään ja siirsi aikanaan oppimaansa taas eteenpäin itseään nuoremmalle Angukselle.

Yhdessä he perustivat AC/DC:n vuonna 1973 ja nousivat yhtyeen mukana kuuluisuuteen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Angus toimi AC/DC:n pääkitaristina, mutta Malcolmin erityistaidot rytmikitaristina vaikuttivat merkittävästi yhtyeen kitarariffien kehittymiseen. Malcolm lopetti soittamisen AC/DC:ssä vuonna 2014, jättäen Anguksen yhtyeen ainoaksi alkuperäiseksi jäseneksi.

Iron Maiden muovasi useita kitarataitureita

Iron Maden -yhtyeen alkuperäisjäsenistä ei ole enää jäljellä kuin yhtyeen perustanut basisti Steve Harris. Kitaristit ovat vaihtuneet vuosien varrella useaan kertaan, mutta nykyiset soittajat ovat saavuttaneet ansaitun kuuluisuuden tuottaessaan toinen toistaan taitavempia kappaleita yhtyeen nimiin. Harvalla yhtyeellä on kokonaista kolme kitaristia.

Dave Murray aloitti Iron Madenin kitaristina 1976 ja hän on Steven lisäksi ainut jäsen, joka on ottanut osaa kaikkiin yhtyeen levytyksiin. Dave alkoi kiinnostua musiikista 15-vuotiaana, kuultuaan radiosta siihen aikaan suosiossa olleita rockkappaleita. Hän alkoi soittaa kitaraa ja kehittyi nopeasti taitavaksi soittajaksi perustettuaan ensin itse bändin ja soitettuaan myös muutamissa isommissa yhtyeissä. Aloittaessaan Iron Madenissa 1976 hän syrjäytti taidoillaan yhtyeessä silloin mukana olleet kaksi kitaristia.

Adrian Smith on Daven hyvä ystävä ja saikin innostuksensa kitaransoiton opetteluun juuri Davelta. He soittivat kitaraa paljon kouluaikoinaan ja perustivat 70-luvulla yhteisen bändin. Vuonna 1980 Adrian pääsi Daven rinnalle osaksi Iron Madenia, kun toinen kitaristi erosi yhtyeestä.

Janick Gers oli niittänyt mainetta jo ennen Iron Madeniin liittymistään soittamalla kitaraa White Spiritissä ja Gillanissa. Häntä pyydettiin lyhyeksi tarkoitettuun äänitysprojektiin Iron Madenin laulajan kanssa, mutta projekti venyi kokonaiseksi albumiksi ja pian tämän jälkeen Janick kutsuttiin liittymään Iron Madeniin.

Sekä Dave, Adrian että Janick soittavat Iron Madenissa vielä tänäkin päivänä.

Saksalaisia kitaristeja Scorpionsissa

Scorpions-yhtyeen perusti saksalainen kitaristi Rudolf Schenker vuonna 1965. Rudolfin kädenjälki näkyy vahvasti Scorpionsin kappaleissa ja musiikin tyylissä, hänen toimittuaan yhtyeen pääkitaristina jo yli 50 vuotta. Rudolfia pidetään yhtenä maailman parhaista kitaristeista, mutta itse hän on sanonut tahtovansa olla vain hyvä säveltäjä, ei niinkään kitaransoittaja.

Matthias Jabs on tullut tunnetuksi Scorpionsin toisena pääkitaristina. Matthias soitti useissa pienemmissä bändeissä, ennen kuin hän aloitti Scorpionsissa vuonna 1978, silloisen kakkoskitaristin lopetettua yhtyeessä. Matthias toi yhtyeeseen selvästi omaa näkemystään ja taituruuttaan, mikä on havaittavissa ensimmäisestä hänen liittymistään seuranneesta albumista. Lovedrive-nimistä albumia on aikanaan kuvailtu uudenlaiseksi, raikkaammaksi, mutta äänimaailmaltaan raskaammaksi.

Scorpions ilmoitti vuonna 2010 lopettavansa, mutta palasi kuitenkin kiertueelle 2013. Rudolf ja Matthias jatkavat yhtyeessä soittamista yhä vuonna 2018.

Ritchie Blackmore perusti useita menestyneitä yhtyeitä

Monesti artistit ja soittajat tulevat tunnetuksi yhtyeen menestyksen myötä, mutta joissain tapauksissa yhtye tuleekin tunnetuksi esiintyjiensä kautta.

Englantilainen Ritchie Blackmore aloitti kitaransoiton opettelun noin kymmenvuotiaana. Parikymppisenä hän soitti useissa pienissä yhtyeissä ja sai nimeään tunnetuksi toimimalla studiosessiokitaristina, kunnes hänet kutsuttiin vuonna 1968 mukaan perustamaan Deep Purplea. Deep Purplesta tuli jättimenestys ja sitä on kuvailtu yhdeksi hard rockin ja heavy metallin edelläkävijöistä.

Deep Purplen suuri menestys 1970-luvun alussa, ja sitä seuranneet muutokset yhtyeen musiikilliseen tyyliin toivat jonkin verran kitkaa yhtyeen jäsenten välille. Tämän seurauksena Ritchie lopulta erosi yhtyeestä vuonna 1975 ja perusti itse uuden yhtyeen, Rainbown. Yhtyeestä tuli välittömästi hyvin tunnettu ja suosittu. Vuosien varrella tapahtuneista useista jäsenmuutoksistaan ja jakautumisistaan huolimatta Rainbow on onnistunut myymään yli 28 miljoonaa äänilevyä ympäri maailman.

Myöhemmin, vuonna 1997, Ritchie perusti vielä yhden yhtyeen, folk- ja rocktyyliä yhdistelevän Blackmore’s Nightin. Yhtye on julkaissut kymmenen albumia ja jatkaa kiertämistään kesällä 2018.